Tapco Kunstleien by Dakned
TAPCO BY
PETER VAN GENT

TIPS & TRICKS

DE VOORDELEN EN VALKUILEN

Tapco by Dakned. Dat betekent dat we graag gebruik maken van de kennis, kunde en kwaliteit van de experts van Dakned. In deze blog vertelt Peter van Gent, mede-eigenaar van Dakned B.V., zijn tips en voordelen over het inzetten van kunstleien.

UITSTRALING & ONDERHOUDSVRIJ

Tapco kunstleien zijn een product wat nostalgisch en betrouwbaar is. Leien werden vroeger gebruikt voor paleizen en kerken. Op gebouwen met aanzien. Riet was goedkoop en dakpannen ook. Leisteen zat in een hoger segment en was daardoor ook duurder. Nu kun je die luxe uitstraling nabootsen met een onderhoudsvrij dak. Een relatief goedkope oplossing en ook nog eens duurzaam voor de toekomst.

COMBINEREN MET LOOD & ZINK

Het is een product wat je goed kunt combineren met lood en zink voor detaillering. Dat werd vroeger ook met leien daken gedaan. Je maakt dan de details op met lood en zink. Bijvoorbeeld de aansluitingen voor dakkapellen. Met Tapco kunstleien werkt dat ook zo. De combinatie is erg mooi en zorgt voor die sierlijke uitstraling.

SIMPEL & DOELTREFFEND

Het is mooi, maar ook nog eens gemakkelijk te verwerken. Met echte leien is het precisiewerk. Erg ingewikkeld. Stijlen, zagen en slijpen. Je maakt alles precies op maat. De kunstleien kun je met een stanleymes of zaagtafel slijpen. Je maakt ze gemakkelijk op maat, zonder enige kans op breuk. Ook staat op de kunstleien alles aangegeven. Er zitten aanduidingen waarop je de kunstlei moet bevestigen, er zitten afstandhouders op de zijkanten en er zijn lijnen getrokken voor verschillende dakhellingen. Je legt ze zo op elkaar.

VOORBEREIDING

Een goede voorbereiding is enorm belangrijk. Je moet namelijk keurig netjes beginnen, want het zijn vaste maten. Scheef beginnen geeft een rommelig eindresultaat. Je moet zorgen dat je goed horizontaal en goed verticaal werkt. Het werkt het beste om smetlijnen op het dak te zetten. Daardoor houd je continu de juiste maat aan. Zo leg je een strak dak.

ONDERGROND

Je moet ook goed kijken naar de ondergrond van het dak. Dakned adviseert hier ook in, dus mocht je er niet uitkomen, kun je altijd bellen. Het heeft allemaal te maken met het ontwerp van het bestaande of nieuwe dak. Er zijn verschillende ondergronden, dus verschillende manieren om de kunstleien te leggen.

Benieuwd wat we voor jouw volgende project kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of bezoek onze Dakned website.